skip to Main Content

Kun rakennusprojekti ei mennyt niin kuin Strömsössä…

Käsittelimme edellisessä artikkelissamme niitä mokia, joita rakentajaperheet harmittelevat unelmakodin rakentamisen jälkeen. Tällä kertaa kerromme muutamia tarinoita, joissa virheet ovat koituneet rakentajaperheen maksettavaksi.

Tässä tekstissä ei ole kaunisteltu asioita, vaan tarkoitus on herättää ajattelemaan ajoissa. Näin vältyt niiltä virheiltä, joita lukemattomat rakentajaperheet ovat ennen sinua tehneet. On siis hyvä ottaa opiksi muiden virheistä, jotta kaikkia mokia ei tarvitse tehdä itse.

Suurimpia luvanneen hankesuunnittelijan valinta

Mikkosen pariskunta kutsui hankesuunnittelijan arviointikäynnille upealle tontilleen. Rakentajaperhe oli tehnyt pohjatyöt hyvin. Heillä oli reilun puolen miljoonan euron rahoitus ja kuvat tulevasta talosta valmiina.

Hankesuunnittelija tutki hetken kuvia ja totesi, että budjetti ei tule millään riittämään. Kokeneena ammattilaisena hän pystyi välittömästi havaitsemaan, miten suunnitelman toteuttaminen tulisi maksamaan vähintään 200.000€ enemmän kuin mihin rahoitus riittäisi. Rakentajaperhe oli harmissaan ja jäi miettimään ratkaisua.

Kului joitakin viikko, jonka jälkeen Mikkoset ilmoittivat palkanneensa toisen hankesuunnittelijan, jonka mukaan unelma olisi toteutettavissa rahoituksen puitteissa.

Kun ammattitaitoinen hankesuunnittelija otti reilu puoli vuotta myöhemmin yhteyttä Mikkosiin kysellen projektin etenemisestä, puhelu oli lohduton. Talo ei ollut vielä edes valmis ja budjetti oli karannut jo enemmän kuin kolme kertaa suuremmaksi kuin Mikkosen pariskunnan yhteenlaskettu vuosibruttoansio, yli 300.000€.

Epärealistisen hankesuunnittelun lisäksi vauhtisokeus oli iskenyt rakennusvaiheessa. Ihastuminen teknisiin hienouksiin oli vienyt Mikkoset mennessään, eikä hankesuunnittelija ollut painanut jarrua. Käsistä karannut budjetti oli kuulemma aiheuttanut pariskunnan välien kiristymisen tilaan, jossa keskusteluyhteyskin oli hetkellisesti katkennut kokonaan.

Rakentamisen valmistelu

Jarmo, lähellä eläkeikää oleva rakennusprojektien konkari, joka on uransa aikana osallistunut yli tuhanteen taloprojektiin, kertoi seuraavan tarinan. Hän oli ollut rakennusmessuilla keskustelemassa erään talomyyjän kanssa, kun paikalle oli osunut talomyyjältä suurehkon talopaketin hankkinut asiakas.

Keskustelun lomassa talomyyjä kysyi asiakkaaltaan, joko tämä on löytänyt tekijän kellarikerrokselle. Asiakkaan katse muuttui lasittuneeksi ja hänen naamansa valahti kalpeaksi. Hän yritti sanoa jotain, mutta sanat takertuivat kurkkuun.

Otettuaan tukea asiakas sai kysytyksi:

“Eikö se kuulu toimitukseen?”

Kauppaa tehdessä talomyyjä oli esitellyt sen, mikä kuuluu sopimukseen, mutta jättänyt mainitsematta sen, mikä ei kuulu. Mikään laki ei velvoita sopimukseen kuulumattomien, mutta oleellisten asioiden listaamista, eikä ensimmäistä kertaa taloa rakentanut asiakas ollut osannut hahmottaa kokonaisuutta.

Totuus sattui kipeästi, kun asiakkaalle valkeni, että hänelle oli tulossa talo, josta puuttui yli 150.000 euroa maksava kellari.

“Ilmaiset luonnokset”

Lahtisen pariskunta oli palkannut kokeneen toimijan, Heikin, rakennusprojektinsa pääsuunnittelijaksi ja vastaavaksi työnjohtajaksi. Rakentajaperheellä oli itse piirretty luonnos ja varsin selkeä näkemys siitä, mitä tahtoivat.

Jo neuvotteluvaiheessa Heikin kanssa Lahtiset olivat kertoneet, että he olivat tilanneet muutamasta talopakettiyrityksestä “ilmaiset luonnokset”.

Kun ensimmäinen luonnoksista tuli kommentoitavaksi, “ilmaisten luonnosten” ohjausongelma paljastui – taloa oli pienennetty 15% ja rakentajaperheen kannalta kaikkein tärkeimmät (ja kalleimmat) yksityiskohdat oli riisuttu pois. Tämä kaikki oli tehty ilman, että rakentajaperheen kanssa olisi neuvoteltu asiasta tai kerrottu avoimesti, miten tehdyt muutokset vaikuttavat asuinmukavuuteen.

Talopakettiyrityksen suunnittelija oli käyttänyt kaikki lailliset keinot pudottaakseen paketin hinnan niin alas kuin mahdollista. Tämä on monen toimijan yleinen toimintatapa, jolla asiakkaita johdetaan systemaattisesti harhaan.

Matalalla hinnalla asiakas houkutellaan tekemään ostopäätös ja vasta myöhemmin selviää, mitä kaikkea sopimuksesta on karsittu. Harva rakentajaperhe on niin valveutunut, että kykenee pelkän tarjouksen perusteella hahmottamaan, miten karsimiset vaikuttavat asuinmukavuuteen.

Tällä kertaa oli onni onnettomuudessa, että Heikki kykeni kokeneena toimijana näkemään metsän puilta. Lopputuloksena asiakkaalle piirrettiin kokonaan uusi luonnos, jossa asiakkaan tarpeet oli huomioitu. Rakentajaperhe muutti joulun alla uuteen kotiin ja on hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Myös budjetti kesti koko rakennusprojektin ajan.

Huonojen päätösten häpeä

On hyvä tuntea tärkeimmät sudenkuopat ja vedenjakajat, jotka määrittävät rakennusprojektin onnistumisen. Epäonnistumisista ei juurikaan puhuta ääneen häpeän takia. Kukapa haluaisi julistaa, miten hänen itse tekemiensä huonojen päätösten hinta mitataan summina, joissa on kuusi numeroa. On paljon helpompaa niellä tappio ja olla hiljaa.

Myöskään me emme halua saattaa näitä ihmisiä häpeään, joten tämän tekstin tarinoissa nimet ja tapahtumat on muutettu siten, että niitä ei voida yhdistää oikeisiin henkilöihin ja tapahtumiin.

Seuraavassa tekstissä esittelemme tärkeimmät vedenjakajat, jotka määrittävät rakennusprojektin onnistumisen.

Back To Top