skip to Main Content
Neljä Mokaa, Joita Rakentajaperheet Jälkikäteen Harmittelevat

Neljä mokaa, joita rakentajaperheet jälkikäteen harmittelevat

Lue tämä artikkeli loppuun asti, jos et halua astua samoihin sudenkuoppiin tuhansien muiden rakentajaperheiden kanssa.

Onneksi olkoon! Edessäsi on yksi elämäsi unohtumattomimmista ajanjaksoista − oman kodin rakentaminen.

Tuleva urakka voi herättää useita kysymyksiä ja aiheuttaa epävarmuuden tunnetta. Kotia rakentaessa liikkuvia palasia on valtavasti ja tekemilläsi päätöksillä on kauaskantoiset seuraukset. Voihan olla, että valmistuttuaan uusi talosi tulee toimimaan kotinasi koko loppuelämäsi ajan.

Miksi tämä artikkeli on kirjoitettu?

Vanhan sanonnan mukaan virheistä tulee ottaa opiksi. Oman kodin rakentaminen on niin mittava investointi, että moni toteuttaa tämän vain kerran elämänsä aikana. Jälkiviisastelun sijaan kannattaa viisaus hankkia jo ennen kuin aloittaa.

Me Hei-La Kodeilla olemme vakaasti sitä mieltä, että parhaat tulokset tulevat, kun osaa ottaa opiksi myös muiden tekemistä virheistä. Silloin ei kaikkia virheitä tarvitse tehdä itse. Tämä artikkeli on kirjoitettu, jotta voit väistää yleisimmät sudenkuopat ja tätä kautta sinulle ei jää harmiteltavaa kotisi valmistuttua.

Moka #1 − Hankesuunnittelua ei hoideta kunnolla

Hankesuunnitelu voi tuntua tylsältä ja puuduttavalta työvaiheelta. Yleensä suurin innokkuus projektin alkuvaiheessa suuntautuu suunnittelutyöhön arkkitehdin seurassa, jolloin päästään vapauttamaan visiot siitä, millainen kodista aikanaan tulee. Ja onhan se toki ankeaa, jos hankesuunnittelija tulee pilaamaan ilon väittämällä, että budjetti ei riitä toteuttamaan arkkitehdin kanssa yhdessä suunniteltuja upeita ideoita. Ja kun se arkkitehti juuri väitti, että hyvin onnistuu.

Lähes poikkeuksetta rakentajaperheet unohtavat koko hankesuunnitelman tekemisen, vaikka yleisessä tiedossa on, että tavalla tai toisella laiminlyöty hankesuunnittelu on suurin ongelmien aiheuttaja. Hankesuunnitelun tärkein tehtävä on antaa todellinen kuva siitä, mitä ideoiden toteuttaminen maksaa, miten rahoitus hoidetaan ja millä aikataululla unelmakotisi on muuttovalmis.

Moka #2 − Suunnittelu ei palvele rakentajaperheen etua

Hankesuunnitelmaa aletaan viedä käytäntöön välittömästi, kun siirrytään varsinaiseen talon suunnitteluun. Yleisin moka tässä vaiheessa on se, että suunnittelijalle ei kerrota riittävästi tietoja budjetista, eikä suunnittelua johdeta kustannusohjauksella.

On syytä muistaa, että hyvä hankesuunnittelu poistaa rahoituksellisen stressin vain silloin kun tehtyä suunnitelmaa noudatetaan. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että huono toteutus tekee parhaankin suunnitelman täysin hyödyttömäksi.

Toinen yleinen suunnittelumoka liittyy joidenkin toimijoiden tarjoamiin “ilmaisiin luonnoksiin”. Ammattilaiset eivät nimittäin tee töitä ilmaiseksi. Jos siis päätät tilata talon toimijalta, joka tarjoaa “ilmaisia luonnoksia”, joudut maksamaan myös niiden keskimäärin 4-5 asiakkaan suunnittelun, jotka eivät taloa tilanneet.

“Ilmaisia luonnoksia” kannattaa vältellä myös sen takia, että ne ovat markkinointikikka, eikä toimintaa ohjaa rakentajaperheen etu. Talotehtaat maksavat palkan suunnittelijoilleen ja vastineeksi vaativat omien etujensa ajamista.

Moka #3 − Rakennusvaihe valmistellaan puutteellisesti

Talotoimittajien kilpailuttaminen, rakennusluvan haku ja muut rakentamiseen valmistelevat työt vaativat melkoista ammattitaitoa.

Esimerkiksi talopakettitarjousten luotettava vertailu on tehty haastavaksi, sillä eri toimijoilla on erilaisia tapoja kaunistella tarjoustaan saadakseen oma tarjous näyttäytymään muita houkuttelevampana. Tämä on täysin tarkoituksellista, sillä rinnakkain olevat vastaavat tarjoukset tarkoittaisivat hintakilpailua, joka johtaisi pienempiin katteisiin.

Tämä sama asia voidaan hieman kärjistäen ilmaista siten, että hintavertailuun etenevässä talopakettikaupassa pärjää se, joka osaa parhaalla mahdollisella tavalla piilottaa lisätyöt ja ylimääräiset kustannukset asiakkaalta kaupantekovaiheessa. Nämä lisätyöt ja ylimääräiset kustannukset selviävät asiakkaalle yllätyksenä vasta kun taloa ollaan rakentamassa. Tällöin juristit ottavat väärinkäsityksiä herättäneen sopimuspaperin esiin ja osoittavat, että kiistelty työ ei kuulunut sovittuun urakkaan. Tässä vaiheessa ei urakkaa voi enää jättää kesken, joten asiakas joutuu nielemään kalliit ja ikävät yllätykset.

On tärkeää, että suunnittelussa ja rakentamisessa asioita tarkastellaan realistisesti, jotta nälkä ei pääse kasvamaan syödessä. Kun rakentaja pääsee ensimmäisen kerran tutustumaan sisustukseen ja talotekniikkaan, usein vastaan tulee erilaisia hienouksia, jotka herkästi muuttuvat intohimon kohteiksi. Mikäli näihin ei olla budjetissa varauduttu, luonnollisesti seurauksena on harmitusta.

Moka #4 − Säästäminen vääristä asioista rakennusvaiheen aikana

Rakennusvaihe tulee johtaa ammattitaidolla, sillä budjettia ei enää tässä vaiheessa voida juurikaan alittaa, mutta kustannusarvion ylittäminen on helppoa. Monesti se onnistuu ihan vahingossa ja jälkikäteen ihmetellään, mites tässä näin pääsi käymään.

Suurin osa suomalaisista pientaloista rakennetaan jaettuina ja omajohtoisina urakoina, jolloin työmaalla käy pyörähtämässä monenlaista yrittäjää. Urakan omajohtoisuus ja projektin pilkkominen pieniksi paloiksi onkin tehokkain tapa säästää urakan kustannuksissa.

Ongelmaksi omajohtoisuus ja urakan pilkkominen muodostuvat välittömästi, jos rakentajaperheellä ei ole ammattitaitoa johtaa projektia tai joku työhön osallistuvista yrittäjistä ei hoida omaa tehtäväänsä aikataulussa. Kun työmaalla on monia eri toimijoita, voi yhden toimijan aikataulun venymiset sekoittaa koko työmaan aikataulun. Laskun tästä maksaa rakentajaperhe. Ja sitä laskua usein jäädään harmittelemaan pidemmäksi aikaa.

Yleensä kaikista suurimmat harmittelut ovat seurausta siitä, kun säästöä pyritään hakemaan pimeän työvoiman käyttämisellä. Pimeä työvoima ei tunne takuuta tai vastuuta. Lisäksi ilman vakuutusta oleva pimeä työmieskin voi joutua tapaturman uhriksi. Tällöin hoitokustannukset jäävät rakentajaperheen maksettavaksi.

Millaisia seurauksia sudenkuoppiin astumisesta on? – Tarinoita oikeasta elämästä

Seuraavassa artikkelissa kerromme kaunistelematta muutamista suomalaisista rakentajaperheistä, jotka astuivat tässä tekstissä esiteltyihin sudenkuoppiin. Kerromme nämä tarinat, jotta sinä voisit ottaa opiksi muiden tekemistä virheistä ja sitä kautta onnistua oman kotisi rakentamisessa.

Mikäli haluat tiedon tulevista artikkeleista sähköpostiisi, täytä alla oleva lomake ja ilmoitamme sinulle, kun julkaisemme uusia artikkeleja.

Back To Top